Aktuellt


Januari 2017 Pitou och jag - boken är ute nu! Beställ genom att skicka e-post till info@ciscovision.c.se. Kostar 98:- plus porto, väger under 100 g.


11 juli 2016 - äntligen tillbaka för att uppdatera sajten med både bilder och berättelser!


12 april 2013 Till Uppsala för att prata Afghanistan med flyktingmottagare och SFI-lärare. 


Hösten 2012 Till Eskilstuna för att prata Afghanistan med de i regionen som tar emot flyktingar och SFi-lärare.


Hösten 2012 Till Skövde för att prata Afghanistan med militärer som är på väg dit på uppdrag. 

Kontakta Nina Hjelmgren!

Namn:
Tel:
Ditt meddelande:

Föreläsning Afghanistan

Intresset för Afghanistan förändrades dramatiskt den 11 september 2001. Nina Hjelmgren hade då varit där åtskilliga gånger sedan i mars 1996 och rest runt i landet en hel del. Flera gånger hamnade hon alltför nära kriget men har haft änglavakt. Under resorna har Nina byggt ett kontaktnät, många har blivit riktigt goda vänner.

Hösten 2001 planerade Nina Hjelmgren att återvända efter ett uppdrag på EU-kommissionens kontor i Stockholm. ”Jag arbetade där när Sveriges Television ringde och frågade om jag kunde komma och prata om Afghanistan efter attentatet mot Ahmed Shah Massoud, talibanernas afghanske fiende. När jag satt i sminket, ropade någon ”Sätt på CNN!”. Vi såg det första planet styra in i World Trade Center. Och sedan det andra. Al-Qaida hade i många år relativt ostört kunnat träna i Afghanistan, det rådda inga tvivel hos mig om att det högst sannolikt var deras verk. Jag var urförbannad på omvärlden som vänt dövörat till med resultatet att ännu fler oskyldiga civila dödades”. Bara minuter senare satt Nina Hjelmgren i direktsändning för att kommentera en händelse som skulle komma att förändra världen. ”Då var det några som tyckte jag var för snabb i analysen, men jag hade ju studerat händelser i Afghanistan i fem år då. Min första rapport om Osama bin Laden och hans terrorläger i Afghanistan skrev jag sommaren 1996”.

Studieförbundet NBV kontaktade tidigt Nina Hjelmgren och i deras regi började hon resa runt Sverige för att föreläsa om Afghanistan. ”Det var mängder av journalister som då var på väg till Afghanistan. Jag tänkte att jag gör större nytta om jag bidrar till att öka kunskapen och ett kritiskt tänkande kring det som händer”. Nina reste från Ystad i söder till Luleå i norr och föreläste på skolor, bibliotek, föreningslokaler, kulturcentra, universitet, biografer och kursgårdar.

Nina Hjelmgren fortsätter att resa till Afghanistan och håller sig uppdaterad. ”Ja, jag fortsätter att föreläsa om Afghanistan, bland annat på tolkskolan i Uppsala sommaren 2009”. 

 

Utvecklad av Openit.seOpen IT